2009. október 8., csütörtök

Tisztelet...

Tisztelet - E képzett szó tulajdonképpeni jelentése: méltósággal lát el, nagyra becsül valakit, elismerést tanúsít valaki iránt, elismeri valakinek a tekintélyét, rangjának, állásának megfelelően viszonyul embertársához, elismeri valaminek a valós és az eszmei értékét. A tisztelet hasonlóan elvont fogalom akár a szeretet, a becsület, az erkölcs és a dicsőség, valamilyen magatartásra valló érzelmi cselekedet, erkölcsi igény a társadalmi érintkezésben.
A szótárak szerint ennyit jelent a tisztelet. régen az emberek között is ezt jelentette. de nézzük meg,h most a mi időnkben mit is jelent.
Manapság sokaktól lehet hallani. sokat írják és mondják,h "respect" de a mai embernek fogalma sincs ennek a szónak a jelentéséről. csak úgy dobálóznak vele mint egy egyszerű köszöntéssel. figyelmen kívül hagyva,h kinek és milyen körülmények között mondják. sokan használják üdvözlésként is miközben fogalma sincsen e szónak a jelentéséről,h amikor azt mondja,h "tisztelet" azzal nem a haverját kellene köszöntenie hanem kimutatni,h mennyire tiszteli és becsüli annak a munkáját. de hát idáig süllyedtünk. már nem tudjuk,h minek mi is a jelentése és minek mi a fontossága az életben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése