2009. november 12., csütörtök

Fiatalok akik sztárnak álmodják magukat

Ezt a cikket egy ismerősöm írta. nagyon érdekes lett. ajánlom mindenki figyelmébe!

Manapság főként internetes közösségi oldalakon lehet találkozni ilyen jelenséggel, hogy fiatalok, akik az égvilágon nagyjából semmi komoly eredményt nem értek el, sztárnak tüntetik fel magukat.
Emögött az esetek túlnyomó részében feltűnési viszketegség áll. Ezért az illetők általában nem átgondolt lépésekkel és érdemi teljesítménnyel akarnak eljutni oda, hogy „sztárok”legyenek, hanem elhamarkodott cselekedetekkel. Lényeg az, hogy minél hamarabb és minél többen ismerjék őket. Vannak köztük akiknek azért számít az a vélemény ami kialakul róluk, de sajnos vannak akiknek nem nagyon.
Én ezt a jelenséget a ma tapasztalható érték- és kulturális válság egyik tünetének tartom.
Egyszer valaki egy közösségi oldalon azt írta, hogy Magyarországon az lehetsz aki akarsz. Ez egy óriási tévedés. Legfeljebb annak álmodod magad aminek akarod. Sőt még azt sem tiltja semmi, hogy eszerint éld az életed. De hogy ebből még érdemi eredmény nem születik, az is biztos.
Én mindig azon gondolkoztam, hogy aki sztár akar lenni, tehát azt akarja, hogy sokan ismerjék, sokan szeressék, és rajongjanak érte, az miért azzal akarja ezt elérni, hogy valami extrém stílust képvisel, mondjuk extravagáns frizurája van, vagy akár az öltözködéssel, vagy bármilyen külső tulajdonságot meghatározó dologgal?
Aki sztár akar lenni annak miért ilyenek vannak a fejében? Miért nem arról álmodoznak a fiatalok, hogy egy jó építőmérnök legyen belőlük, vagy miért nem arra törekednek, hogy egy tudományos felfedezés fűződjön a nevükhöz? Na akkor aztán tényleg híresek lennének és érdemi eredmény is lenne mögötte. Bőven van olyan érdemi teljesítmény amibe bele lehet vinni egyéni gondolatokat és fantáziát.
De ennek a tartalom nélküli sztárságnak mi értelme van?
Persze, biztos vannak akik az ilyenre fogékonyak, ezt beismerem. És nyilván ez az oka annak, hogy olyanok is, akik ezt a fogékonyságot ki akarják szolgálni. De aki ilyen úton szeretné elérni azt, hogy „sztár” legyen annak az esetében mindig csak korlátos lesz az erre fogékonyak száma és ebben biztos vagyok.
Ha mondjuk valaki azzal akar sztárt csinálni magából, hogy zeneszámokra tátog és közben ide-oda vonaglik arra is lesz majd aki fogékony lesz. De az emberiség történelmében soha nem lesz olyan állapot, hogy az utcán megkérdezünk véletlenszerűen száz embert és mind egybehangzóan azt mondaná, hogy ő szereti az ilyesmit.
Szerencsére mindig lesznek emberek, akik sokkal fogékonyabbak az értelemmel rendelkező dolgokra, és ők még ha nem is feltétlenül aktívan, de tiltakozni fognak az ilyen tartalom nélküli sztárolások ellen.
Szerintem ezzel kapcsolatban azt kell látni, hogy pénzt inkább arra van értelme áldozni, amitől fejlődik az emberiség vagy ami elősegítheti a fejlődést.
A másik dolog ezzel a sztársággal kapcsolatban pedig az, hogy én biztos, hogy semmiképp sem tenném ki magam ilyen szerepnek.
Méghozzá azért nem, mert a sztárokat a média és a pénzes emberek, a pénzes érdekek hozzák létre. Ez alatt azt értem, hogy például egy pénzes ember észreveszi, hogy az embereket érdekli az ilyen vagy olyan stílus, és akkor pénzelni fog egy annak a stílusnak megfelelő zenekart, ami ennek a pénznek köszönhetően ismertté válik és így még több pénzre lehet szert tenni.
Emögött ez a fő motiváció és semmi más. Az már szerencse kérdése, hogy egy ilyen zenekar tud-e tartalmat vinni a zenéibe és a fellépéseibe, vagy nem. De aki ilyenbe pénzt ad az azért adja azt a pénzt, mert azt várja, hogy még több pénzt fog viszont látni cserébe.
Ez pedig azzal jár, hogy ameddig ezek a pénzen alapuló érdekek fennállnak, addig tart a sztárság is. Amint valakinek nem lesz érdeke hogy valaki sztár maradjon, simán ki lehet őt vonni a forgalomból. Persze addigra lehet, hogy ő is megszedi magát pénzzel és onnantól kezdve nem érdekli, hogy kinek mi a véleménye róla, vagy az is lehet, hogy ő dönt úgy, hogy elege van a körülötte felgyülemlő túlzott rajongásból.
Itt pedig azt kell látni, hogy emögött a sztárság mögött sem muszáj, hogy értelem legyen, elég csak a pénz. Az szerencse kérdése, ha a pénz éppen egy olyanból csinál sztárt aki tud értelmet vinni ebbe a sztárságba.

De még azt is fontosnak tartom megjegyezni, hogy ettől még lehet értelme sztárnak lenni, de nagyon óvatosan kell ezzel bánni. És persze nem tiltja semmi, hogy bárki belefogjon ilyesmibe, még a hülyéknek sem.

Ebben a cikkben persze általánosítottam, adódhatnak azért kivételek és persze bonyolultabb az összefüggésrendszer is ami körülövezi a sztár fogalmat, de az biztos, hogy ennek a cikknek erősen van igazságalapja és a legtöbb gyakorlati példa esetében érvényes.

Írta: Dante

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése